No al tancament de Drassanes

Per una atenció a la salut sexual pública, universal i lliure d’estigmes

El passat dilluns 26 d’octubre es va fer efectiu el ​tancament de la Unitat d’Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) de Drassanes amb l’excusa de la crisi generada per la pandèmia de la COVID-19. Tot i que entenem la complexitat de la situació sanitària, considerem que la unitat d’ITS de Drassanes és un ​servei públic essencial i clau per a la prevenció, la detecció i el tractament precoç d’ITS. Malgrat la pandèmia, seguim follant, seguim infectant-nos, seguim sent seropositives i les nostres necessitats no han desaparegut.

Durant els darrers anys, la Unitat d’ITS de Drassanes s’ha erigit en servei de referència ​per a les comunitats empobrides i estigmatitzades de la ciutat —persones migrants, treballadores sexuals o de la diversitat sexual i de gènere— gràcies a la feina que desenvolupa l’equip professional que ofereix una ​atenció sanitària àgil, curosa i lliure d’estigmes que malauradament encara no trobem als serveis de salut generalistes. A més, el servei es troba ubicat al barri barceloní del Raval, on està a l’abast de comunitats vulnerabilitzades que requereixen serveis específics per poder accedir al dret a la salut.

El tancament d’aquest servei, sumat als anys d’inacció política i desinversió fa evident ​la desídia del Govern de la Generalitat pel que fa a la salut sexual i la lluita contra la serofòbia​. No s’ha avançat en la transversalització d’una atenció a la salut sexual lliure d’estigmes (homofòbia, transfòbia, putofòbia, serofòbia). Tampoc s’ha avançat en la territorialització dels serveis de salut sexual públics més enllà de la ciutat de Barcelona. Les campanyes de prevenció d’ITS fa anys que brillen per la seva absència. I ara, amb l’excusa de la pandèmia de la COVID-19, es tanca la Unitat d’ITS de Drassanes i es trasllada a les consultes externes de l’Hospital Vall d’Hebron. Aquest fet provoca que el servei perdi dos aspectes clau per a la seva efectivitat, la proximitat i la immediatesa, i dificulta l’accés a tractaments preventius com la PEP i la PrEP.

A la llum dels darrers esdeveniments, exigim al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya:

  • La ​reobertura immediata​ de la Unitat d’ITS de Drassanes al barri del Raval.
  • El compromís de ​territorialitzar ​serveis especialitzats en ITS arreu de Catalunya.
  • El compromís de treballar per la ​transversalització i la integració del model d’atencióa la salut sexual de la unitat d’ITS de Drassanes a la xarxa de salut pública deCatalunya.
  • La ​priorització de la salut sexual en l’agenda política i la implementació d’unapolítica general de salut sexual que abordi aquesta qüestió en tota la seva complexitat.

Deixa un comentari